Експрес-аналіз повножирної сої

Експрес аналіз повножирного соєвого екструдату за визначенням активності уреази

I. Вихідні компоненти для приготування індикатора

  1. Індикатор феноловочервоний.
  2. Сечовина хімічно чиста.
  3. Стандарт титр NaOH.
  4. Дистильована вода.
  5. Стандарт титр H2SO4

II. Приготування індикатора

Готується 0,1-нормальний розчин NaOH. Для цього 1 ампула стандарт титру NaOH виливається в колбу ємністю 1л, колба "промивається" дистильованою водою і обсяг доводиться до 1л.

210 г сечовини розчиняється в 370 мл дистильованої води. В цей розчин вливається 70 мл 0,1-нормального розчину NaOH, сюди ж додаємо 1,4 г феноловочервоного індикатора і доливаємо 3 л дистильованої води. Виходить розчин яскраво червоного кольору.

Готується 0,1-нормальний розчин H2SO4. Для цього 1 ампула стандарт титру H2SO4 виливається в колбу ємністю 1л, колба "промивається" дистильованою водою і обсяг доводиться до 1л.

0,1-нормальний розчин H2SO4 виливається в бюретку.

Заливаємо 25 мл готового фенолового розчину в склянку і титруємо 0,1-нормальним розчином H2SO4 з бюретки до забарвлення розчину в солом'яно-жовтий колір.

III. Визначення активності уреази

У чашку Петрі засипаємо 11 г готового соєвого екструдату і заливаємо раніше приготованим розчином солом'яно-жовтого кольору. Витримуємо за пісочним годинником протягом 5 хвилин.

З'являються яскраво червоні точки:

  • окремі точки - активність уреази 0,05 pH;
  • точки становлять 25% - активність уреази 0,1 pH;
  • точки становлять 50% - активність уреази 0,1 - 0,15 pH;
  • точки становлять 75% - активність уреази 0,2 - 0,3 pH.

Примітки: Нормативна активність уреази 0,10-0,20 рН

Термін зберігання фенолового розчину - 15 днів.