Експандер або екструдер для відгодівлі поросят

Х.Й.Кашнер, фірма «Амандус Каль», Німеччина

Фірма Амандус Каль, розробивши нову технологію експандування і вперше представивши її в 1989 році на виставці «ВИКТЕН» в Голландії, провела цілу серію випробувань, як на своїй власній експериментальній установці, так і на численних підприємствах з відгодівлі свиней. Багато проблем досліджувалися також спільно з відомими світовими лабораторіями та інститутами.

Експандат, просіяний і з подрібненням грубих часток, є з точки зору гігієни та конверсії корму кращим продуктом для всіх груп тварин. - Комбікорм вільний від патогенних організмів, таких як сальмонели, цвілеві грибки, колі-бактерії і т.п., має, що важливо з точки зору фізіології харчування, більш грубу структуру. Усі дрібні частинки корму пов'язані в цій структурі. Комбікорм не містить пилу, чудово підходить для автоматичної кормороздачі, при рідкому годуванні добре і без розшарування розчиняється у воді. Cтруктурований експандат зручно зберігати і транспортувати. Він не схильний до розшарування. Спостерігається значне поліпшення конверсії і засвоюваності.

При подальшому гранулюванні експандату (якщо це необхідно) забезпечується хороша якість гранул. Можна додавати прибл. на 4 - 5% більше жиру.

Продуктивність преса збільшується прибл. на 30%, а знос матриць і роликів зменшується в 2 - 3 рази, тому все основне навантаження бере на себе експандер. При цьому витрата електроенергії в кВт / год на тонну практично не збільшується.

Нижче наведені результати випробувань з використання експандату в порівнянні з розсипним і гранульованим комбікормом.

 

Розсипний комбікорм

Гранульований

Экспандований структурований

Споживання корму г/день

1007

955

922

Приріст г/день

473

470

476

Конверсія комбікорму

2,13

2,03

1,94

 

Поросята на розсипному комбікормі з'їдали 1007 г корму в день, і приріст ваги при цьому становив у середньому 473 г. На гранульованому комбікормі при меншому його поїданні (955 г), надбавка у вазі була аналогічною годуванню розсипним комбікормом (470 г).

Поїдання поросятами експандату було найнижчим за максимального набору ваги - 476 г на день. Це пояснює високу конверсію корму у групи поросят на експандованому комбікормі.

 

Розсипний комбікорм

Гранули

Экспандат

Споживання корму г/день

2710

2720

2550

Приріст г/день

909

954

950

Конверсія комбікорму

3,01

2,86

2,72

Споживання води л/день

6,7

6,7

5,9

 

Тут простежуються ті ж результати, що і для групи поросят. Додатковою перевагою є менше споживання води - звідси менша кількість гною і менше забруднення довкілля азотом.

Дуже часто нам ставлять питання щодо того, що краще для поросят: експандер або екструдер. Нижче кілька тез на цю тему:

Кондиціонування під тиском бажано у виробництві корму для поросят з наступних причин:

Декстринізація крохмалю

Молоді поросята в перші тижні життя ще не володіють достатньою кількістю власних ферментів, щоб розщепити крохмаль і перетворити його в мальтозу і глюкозу.

Експандер або екструдер беруть на себе цю функцію або підтримують її. Але ця модифікація не повинна бути повною. Натуральний крохмаль, що залишається, повинен стимулювати і розвивати власну ферментну систему поросят.

Модифікація крохмалю до 50% (за методом AMG = амілоглюкозідаза) є оптимальною і досягається при обробці експандером при температурі бл. 110 С. В екструдері ця температура, як правило, перевищується. Це призводить до занадто сильної декстринізації крохмалю, що тягне за собою пошкодження таких компонентів, як амінокислоти і вітаміни.

Розщеплення клітковини

Кондиціонування під тиском підтримує розщеплення некрохмаломістких вуглеводів, таких як целюлоза або гемицелюлоза, і підвищує засвоюваність цієї фракції. Ефект зростає із збільшенням температури і внесенням енергії (кВтг / т). Але фізіологічні аспекти тут також вносять свої обмеження, тому занадто висока температура може підвищити розчинність компонентів клітинної стінки. Це призводить до підвищення в'язкості в кишці, погіршення травлення і неприємних змін екскрементів. Тобто тут також потрібен помірний температурний режим.

Гігієна

Як відомо, при 100 - 110оС знищуються всі патогенні мікроорганізми і цвілеві грибки. Більш висока температура, отже, не доцільна і не дає поліпшення комбікорму.

Резюме

Для виробництва комбікорму для поросят рекомендується кондиціонування під тиском з щадним температурним режимом 110 С.

Цю вимогу задовольняє обробка в експандері, а саме:

  • розщеплення крохмалю на 50%;
  • розщеплення клітковини і поліпшення засвоєння фракції клітковини;
  • зменшення патогенних бактерій і цвілевих грибків;
  • відсутність пошкодження вітамінів і амінокислот.

Екструдування, як правило, відбувається при більш високому температурному режимі і з великим стресом для продукту. Це призводить до надлишкової обробки продукту і пов'язаного з цим пошкодження компонентів.

* Джерело: Hancock, JD, et al (2000): Proceedings Swine Day 2000, Kansas State University USA

Традиційно екстрагована макуха олійного насіння широко використовується як високопротеїновий кормовий компонент. Однак віднедавна значний інтерес проявляється до використання неекстрагованого насіння (повножирної сої), яке поєднує в собі протеїн макухи з високими енергетичними показниками олії. Це особливо цікаво для годування птиці та інших нежуйних тварин.

Відомо, що протеїн бобових містить всі незамінні амінокислоти. Багаті бобові рослини і вітамінами, які беруть участь у білковому обміні. А деякі з них, наприклад люпин і соя, багаті жирами і тому особливо цінні як інгредієнти для комбікормів. Однак поживна цінність будь-якого продукту залежить не тільки від вмісту в ньому амінокислот, але і від їхньої здатності засвоюватися організмом тварин. На жаль, багато білків бобових культур, і особливо сої, в сирому вигляді містять природні отруйні речовини, які становлять небезпеку для здоров'я тварин.

До антипоживних факторів (ANF) соєвих бобів та продуктів їх переробки (шрот, макуха) відносять інгібітори протеаз, гемаглютиніни, сапоніни, алергени, соїн і уреаза. Використання необроблених бобів у годівлі тварин може викликати гормональні розлади і сприяти розвитку рахіту. Відомий згубний ефект сирих соєвих бобів на моногастричних тварин (курчат, свиней, кролів), котрий простежується в слабкому зростанні і поганій утилізації корму. Наявність антипоживних факторів впливає на перетравлюваність і використання енергії біологічно активних і мінеральних речовин з корму. Це стосується в першу чергу інгібіторів протеази, які впливають на засвоєння протеїну. У соєвих бобів мова йде про інгібітори трипсину. Крім цього є ще лектини (фазіни), але в меншій кількості, ніж в бобах квасолі. Наука розробила досить багато методів, способів і технологічних прийомів інактивації отруйних антипоживних факторів компонентів комбікормів, а також їх підготовки до легкого і швидкого засвоєння організмом тварин. Найпростішим і доступним методом є теплова обробка.

Вченими університету міста Геттінген (Німеччина) проводилися досліди по впливу п'яти видів обробки із застосуванням різних методів попереднього подрібнення, кондиціонування та механічного впливу. Досліджувався вплив теплової обробки на зменшення антипоживних факторів (ANF) в соєвих бобах, а також вплив такого корму на зростання бройлерів. В результаті проведених досліджень дослідники зробили висновок: чим сухіше ведення процесу, тим більша небезпека пошкодження протеїну. Тому методи сухої екструзії або тостування гарячим повітрям є неприйнятними. Обробка в експандері з короткочасним кондиціонуванням за методом «суха екструзія» показує найгірші результати, що в першу чергу пояснюється недостатнім розщепленням ANF. Такий метод відповідає традиційному методу обробки в екструдерній установці. Для достатнього розщеплення ANF потрібна більш інтенсивна обробка при більш високих температурах, що, в свою чергу, веде до більш низького значення PDI і пошкодження амінокислот. Обробка бобів протягом більш тривалого часу при більш низькій температурі завжди є більш прийнятною для продукту. У той час як короткочасну обробку при високих температурах можна вважати методом на межі надлишкової і недостатньою.

Згідно з проведеними дослідженнями, двадцатихвилинне кондиціонування при помірній температурі 105 ° C в поєднанні з короткочасною обробкою в експандері для кращого механічного розщеплення клітин олійних культур забезпечує оптимальну обробку продукту. Тобто найбільш ефективною обробкою є термомеханічний процес обробки (для руйнування ANF) і фізичного пошкодження бобу (для поліпшення доступності олії). Ця система обробки істотно більш дбайлива, ніж звичайна обробка в екструдері, де процеси ведуться при надмірному температурному режимі. Після теплової обробки, яка знижує рівень антипоживних факторів до безпечного, соя з повним вмістом олії (повножирна, незнежирена) вважається відмінним джерелом енергії і високоякісного протеїну. Унікальність повножирної сої полягає саме в тому, що після обробки сої жир залишається у складі продукції. Рослинні жири, що знаходяться у складі повножирної експандованої сої, поставляють незамінні жирні кислоти і сприяють поліпшенню обміну речовин і кращому засвоєнню кормів.