Ефективність кормової сировини в свинарстві

Дуже високі ціни на кормову сировину змушують кожного свинаря замислитися про ефективне використання кормів. На кожному підприємстві є резерви для його поліпшення. Навіть незначне зменшення конверсії корму може істотно поліпшити фінансові показники. При середніх витратах в 30 € за 100 кг комбікорму для відгодівлі свиней зниження витрати корму на 100 г на кг приросту дає економію в 2,7 € на відгодовувану голову (таблиця 1).

Таблиця 1. Вплив поліпшення конверсії корму на відгодівлю свиней

Конверсія корму (кг корму на кг приросту)

Витрати корму на 90 кг приросту (кг)

Экономія корму (кг/голову)

Вплив на затраты (евро)

1: 3,2

288

+18

+5,4

1: 3,0

270

0

0

1: 2,9

261

-9

-2,7

1: 2,8

252

-18

-5,4

1: 2,7

243

-27

-8,1

1: 2,6

234

-36

-10,8

1: 2,5

225

-45

-13,5

 

При обороті в 6000 свиней на відгодівлі на рік економія становить 16200 €. Це говорить про те, як важливо не втрачати показник конверсії корму з уваги і робити все, щоб мінімізувати його. Перша умова для цього - свинар повинен знати витрати корму. Для цього важливо регулярно фіксувати закупівлі кормової сировини або готового комбікорму, порівнювати його з отриманим приростом в кінці відгодівлі та показниками продуктивності і регулярно розраховувати показник конверсії корму. Програмні комплекси для управління виробництвом дозволяють відслідковувати в динаміці всі виробничі показники підприємства (прим.пер.) Наведені нижче пункти описують різні способи поліпшення ефективності кормової сировини.

1. Зберігання корму

При збиранні зернові містять високий рівень енергії. Для свинаря дуже важливо, щоб втрати енергії під час їх зберігання були мінімальними. Для цього обов'язково охолоджувати зерно після збору. Чим тепліше зерно, тим вище втрати. У той же час важливу роль відіграє вологість зернових. Оптимально добре зберігається зерно, яке містить не більше 14% вологи. Сьогодні в розпорядженні фермера багато способів охолодження і висушування зернових, які обов'язково потрібно використовувати. Якщо навіть буде втрачено всього 1% енергії, це означає подорожчання витрат на 0,5 € на відгодовувану голову. Висока температура насипу і наявність в зерні шкідників підвищують втрати на 1-2% (близько 1% при завантаженні та розвантаженні в склад і 0,1-0,2% за місяць зберігання).

Форма бункера может влиять на качество очистки

Форма бункера може впливати на якість очищення

Зберігання готового комбікорму в бункерах теж схильне до втрат. Це відбувається через проникаючу в них вологу і цвіль, яка утворюється через це. Будь ласка, стежте за температурою закуповуваного корму. Якщо відстань до заводу не велика і його завантаженість висока, готовий комбікорм можливо буде закуповуватися з підвищеною температурою. Наслідком цього будуть великі втрати, це може призвести до утворення конденсату в бункерах, які перебувають на вулиці. В залежності від властивостей комбікорму його потрібно зберігати не довше відведеного терміну. У таблиці 2 наведено приблизні дані з цього питання.

Таблица 2. Рекомендовані терміни зберігання кормових засобів (у тижнях)   

 

оптимально

несприятливо

Россипна кормосуміш (приготована самостійно)

<2

>2

Покупний комбікорм (гранульований)

<3

>4

Соєвий шрот

<5

>6

Протеїнова добавка

<4

>5

Мінеральний корм

<10

>12

Рослинні олії

<12

>16

 

Профессиональная очистка бункеров помогает снизить потери кормовых средств

Професійне очищення бункерів допомагає знизити втрати кормових засобів

Втрати поживності кормів можна зменшити завдяки регулярному очищенні бункерів. Для цього необхідно мати відповідні резервні отвори на них. Нові силоса потрібно купувати тільки з такими отворами, у вже наявних їх можна вирізати. Цим займаються професійні фірми. Сьогодні вони також пропонують внутрішню очистку гарячим повітрям під високим тиском. Хороші підприємства користуються таким сервісом щорічно або мінімум один раз на два роки. У проміжках між професійним очищенням бункера можна очищати самостійно за допомогою їх відкриття та відповідного інструментарію. Але для цього потрібно, щоб хоча б на короткий час бункер залишався порожнім. Значить, обов'язково потрібно мати резервний бункер.

Бункери з тканини досить просто витрусити після кожного спустошення.

Бункеры из ткани – выгодное решение при небольших объемах

Бункери з тканини - вигідне рішення при невеликих обсягах

2. Виробництво корму

Якщо корм виготовляэться на власній дробарці і комбікормовый установці, обов'язково проводити контроль цього корму через регулярні проміжки часу. Бо надто крупно подрібнений корм не може нормально перетравлюватися свинями, а комбікорм, який подрібнений дуже сильно, може викликати захворювання шлунково-кишкового тракту, такі як виразка шлунка. Тому структура корму для свиней повинна якомога більше відповідати таким умовам:

max 50% більше 1 мм

max 35-40% менше 0,5 мм

У той час як в комбікормовій промисловості ступінь подрібнення кормових засобів з технічних причин регулюється в першу чергу числом обертів млина, у власних кормових цехах це зручніше робити за допомогою регулювання розміру отворів сита. Але вирішальним фактором для цього є працездатність млина. Пошкоджене сито або зношені молотки дуже сильно впливають на ступінь подрібнення. Так проведене дослідження у баварському дослідному центрі Груб (таблиця 3) свідчить, що заміна молотків на нові в молотковій дробарці при використанні того ж сита призвела до отримання значно більш грубо подрібненого корму. Через те, що корм при зношених молотках більш довго залишався в млині, в готовому кормі не тільки була значно підвищена частина пилу, але також корм більш сильно нагрівався. Таким чином, проблеми при зберіганні такої сировини в бункері вже були запрограмовані наперед. Плюс до цього варто додати надмірне руйнування фракції сирої клітковини у зернових і тим самим гіршу  її дію як баласт для поросят.

Необходимо проверять размер отверстий сита и продуктивность молотков

Необхідно перевіряти розмір отворів сита і продуктивність молотків

Кормовая мельница – центральный пункт в приготовлении кормосмеси

Кормовий млин - центральний пункт у приготуванні кормосуміші

Сито в дробарці необхідно змінити найпізніше тоді, коли в готовому кормі виявляються половинки, надбиті або цілі зерна. Поганій переварюваності кормосуміші можна запобігти, регулярно перевіряючи сито на наявність у ньому ушкоджень.

Ящик з ситами може допомогти визначити грубі порушення в структурі кормосуміші

Також фермеру доступна можливість проконтролювати його кормосуміші на ступінь подрібнення. Як вже було зазначено вище, наявність половинок, надбитих або цілих зерен у подрібненому кормі вказує на помилку. Також підвищене утворення пилу при завантаженні сировини в бункер або в свинарник може вказувати на занадто сильне подрібнення. Оптимально ж перевіряти кормосуміш за допомогою спеціального ящика з ситами, який можна придбати в сільськогосподарській торговельної мережі або у постачальників мінерального корму. Цей ящик дозволяє розділити пробу сировини на фракції до 1 мм, між 1 і 2 мм і понад 2 мм. Зазвичай достатньо побачити грубі порушення ступеня подрібнення. Точний опис по роботі з таким ящиком додається до нього. Важливо просівати корм не тільки в горизонтальному напрямку, але також і вертикальному, щоб маленькі частини дійсно потрапляли крізь отвори сита. Розмір фракцій перераховується в процентне співвідношення.

Що робити, коли кормосуміш занадто грубо подрібнена:

  • перевірити сито
  • змінити сито на більш мілкосітчасте
  • підвищити кількість обертів
  • регулювати швидкість надходження корму в дробарку
  • подрібнювати всі компоненти
  • зменшити швидкість надходження сировини в дробарку

Що робити, якщо кормосуміш занадто мілко подрібнена:

  • використовувати більш рідке сито
  • зменшити кількість обертів
  • перевірити молотки і за потреби замінити їх
  • подрібнювати тільки частину кормової сировини (наприклад, тільки зернові)
  • підвищити швидкість надходження сировини в дробарку.

3. Кормова гігієна

Кормова гігієна починається із завантаження і розвантаження зернових. У багатьох підприємствах зернові потрапляють в годівницю в такому вигляді, в якому їх збирають з поля. Але більш доцільно спочатку провести очищення зерна. При цьому із зернової маси видаляється значна частка проблемних зерен і домішок. Особливо в роки, коли зерно дуже уражене фузаріями, його очищення може запобігти дуже великим проблемам з годуванням.

Якщо на підприємстві зерно кукурудзи консервується, уже при силосуванні потрібно приділити увагу оптимальним властивостям корму. Якщо ж зерно почне нагріватися і в силосній траншеї утворюються осередки цвілі, їх у жодному разі не можна згодовувати тваринам, у тому числі і свиням на відгодівлі

При консервуванні зерна потрібно пам'ятати про оптимальну площу зрізу

У свинарнику очищати регулярно слід не тільки годівниці і кормові автомати, але й резервуар для змішування і трубопроводи для рідкого годування. У цьому дуже сильно допомагають установки для очищення, такі як розпилювачі кислоти або установки ультрафіолетового світла. Кормопроводи теж необхідно регулярно чистити. Там осідають не тільки бактерії, які можуть бути небезпечні для тварин, а й ті, які в процесі їх росту і розмноження пов'язують поживні речовини кормів. Так часто можна спостерігати, що при сильній забрудненості дріжджами вільні амінокислоти не потрапляють туди, куди їм належить, але розкладаються дріжджами вже в кормопроводі. Наслідок цього - низькі прирости і жирні свині.

Резервуар для замішування повинен чиститися регулярно

Рекомендуються наступні кроки з очищення установок для рідкого годування свиней:

1. Щоденне очищення

Резервуар для замішування корму промити водою, після кожного годування відкривати кришку для висихання

2. Кожні 2-3 тижні

  • Очищення резервуара для замішування корму теплою водою за допомогою апарату високого тиску
  • Перевірити злив брудної води

3. Глибоке очищення після кожного обороту

  • Всі резервуари чистяться теплою водою за допомогою апарату високого тиску
  • Полоскання водою, щоб видалити органічні залишки
  • Очищення 1-5% -ним розчином гідроксиду натрію (1000 літрів води + 10-50 кг каустичної соди). Розчин спочатку необхідно прокачати протягом 15 хв. по всій системі, потім залишити в ній на 3-5 годин. Після цього прокачати ще 15 хвилин і злити.
  • Альтернатива: очищення кислотою для доїльного обладнання

Після ретельного очищення можна використовувати молочнокислі бактерії, що дозволяє стимулювати розвиток бажаної мікрофлори.

При годуванні сухими сумішами трубопроводи теж повинні регулярно контролюватися на предмет зараження. Для того, щоб годівниці перебували в чистоті, щільність тварин в приміщенні повинна бути в нормі (не менше, аніж належить). З іншого боку, якщо тварин буде занадто багато, є ризик, що тварини будуть «боротися» за корм. При використанні автоматів для рідкого годування норма становить 25-30 голів на один автомат, при використанні коротких годівниць з сенсором на одну годівницю має припадати 4 голови.

4. Втрати корму

Втрати корму часто є дуже особливим пунктом розтрат, які сильно впливають на економіку відгодівлі свиней. Часто втрати на рівні 2-3% вважаються нормальними. Що це означає? Якщо в одній з 20 бухт втрати становлять цю частку, за кількістю це дорівнює близько 1 кг в день. На 100 кормоднів обороту це вже 1 центнер, а значить добрі 30 євро. У перерахунку на відгодовувану голову це становить плюс 1,5 євро додаткових витрат.

Як можна уникнути втрат корму? Насамперед свинарю повинно бути зрозуміло, чому ці втрати є. З простим «тестом з кишеньковим ліхтариком» можна дуже швидко внести ясність. Для цього обслуговуючий тварин персонал регулярно проходить по кормовому обладнанню в свинарнику і виділяє «проблемні годівниці». Часто достатньо просто трохи змінити налаштування окремих кормових апаратів. Безпосередньо в годівницях не повинно залишатися корму. Для цього потрібно регулярно коригувати кількість корму, що роздається.

Додаткове обладнання довгих годівниць перегородками також знижує пересовування корму туди сюди, і тим самим зменшує втрати. Пластини з міцного пластику, які укладаються під годівниці, затримують корм, тварини можуть його пізніше спожити, а ще це захищає бетонну щілинну підлогу від впливу на нього кормових кислот.

Корм просипається в щілини. Перегородки в годівницях знижують втрати корму

5. Витрати на корми

Зниження витрат на окрему сировину має прямий вплив на зниження загальних кормових витрат. Але при цьому має враховуватися умова: жодних компромісів щодо якості корму.

Велику роль тут відіграє вміння фермера вести переговори. Іноді зміна постачальника може призвести до значного зменшення витрат. Для невеликих підприємств має сенс організовуватися в співтовариство і закуповувати корми спільно з іншими такими ж, що дозволяє використовувати переваги знижок на великі партії. Підприємства, що працюють на системі рідкого годування, повинні дуже добре подумати про застосування побічних продуктів харчової промисловості. Навіть коли для цього потрібно розширити кормове обладнання (наприклад, докупити ще один бункер або бак), такі інвестиції можуть бути окуплені дуже швидко. Але спочатку потрібно перевірити доступність і ціну на таку сировину, потім зробити економічний розрахунок. Найуспішніші німецькі підприємства, які на щорічних зустрічах в союзі фермерів ДЛГ мають можливість порівнювати свої показники, свідчать, що ті підприємства, які застосовують побічні продукти, мають перевагу у витратах від 5 до 10 євро на голову.

Ріпаковий шрот може бути більш вигідною альтернативою покупному соєвому роту

Дослідження також показують, що завдяки застосуванню різних видів зернових, які дуже відрізняються за ціною, витрати можна значно зменшити. Якщо замість пшениці і ячменю використовувати жито і тритикале, які можна придбати дешевше, можна заощадити 1-2 євро. Але й тут працює правило: перед покупкою потрібно ретельно все прорахувати (транспорт, зберігання, поживні речовини, зміни в складі мінерального корму і т.д.).

Подібне правило також працює і для білкових кормів. Дешеві альтернативи для соєвого шроту, такі як ріпаковий шрот або бобові, варто використовувати. Застосовуючи ріпаковий шрот, важливо пам'ятати, що його вигідно використовувати, якщо ціна його нижче, ніж 65-68% ціни соєвого шроту. Програми для розрахунку мінової вартості можна знайти в інтернеті (прим. пер .: наприклад, у статтях «Оптимізація раціону: як вибрати найбільш вигідний корм» і «Оптимізація раціону годівлі: порівнюємо співвідношення ціни і якості корму за методом Льора (Löhr-Methode)» ).

6. Збалансоване годування / годування по фазах

Щоб оптимально використовувати зростання свиней, необхідно забезпечити їх всіма необхідними поживними речовинами. Оскільки склад приросту ваги у свиней дуже змінюється протягом життя, у складі корму це має бути враховано. У той час як тварині при вазі 30 кг необхідно протеїну близько 165 г / кг, то при вазі в 120 кг - достатньо лише 145 г / кг. І навпаки, потреба в жирі близько 190 г / кг для тварини 30 кг живої ваги, і понад 400 г / кг - для 120 кг живої маси. Оскільки і вміст енергії в протеїні (23,8 кДж / г) і жирі (39,7 кДж / г) дуже відрізняється, з цього випливає, що для отримання 1 кг живої ваги в останній фазі відгодівлі потрібно набагато більше енергії, ніж у початковій фазі; а потреба в протеїні, навпаки, зменшується.

З цього випливає, що старші тварини, то комбікорм повинен містити менше протеїну (амінокислот) в кг корму. У таблиці 4 наведені норми поживності.
 
Таблиця 4. Рекомендована поживність комбікорму для свиней на відгодівлі з приростами ваги 850 г

Показники

Початок відгодівлі

Середина відгодівлі

Кінець відгодівлі

28 кг

40 кг

70 кг

90 кг

110 кг

ОЕ, МДж

13,4

13,4

13,0

13,0

13,0

Ліз/ОЕ, г/мдж

0,85

0,75

0,70

0,60

0,55

Лізин1, г

11,0

10,0

9,0

7,5

7,0

Пер.ліз2, г

9,5

8,5

7,5

6,5

5,9

Мет+Цис1,3, г

6,0

5,5

5,0

4,2

3,8

Пер.мет+Цис2,3, г

5,1

4,7

4,0

3,6

3,3

Треонін1, г

7,1

6,5

6,0

4,9

4,5

Пер.треонін2, г

6,0

5,5

4,8

4,1

3,9

Триптофан1, г

2,0

1,8

1,6

1,4

1,3

Пер.триптофан2, г

1,7

1,5

1,4

1,2

1,1

Сирий протеїн4, г

185

175

160

145

130

Пер. СП, г

160

150

135

125

115

Сира клітковина, г

>30

>30

>30

>30

>30

Кальцій, г

7,0

6,5

6,0

5,5

5,0

Пер.фосфор, г

3,0

2,5

2,3

2,1

1,9

Фосфор5, г

5,0

4,5

4,5

4,0

4,0

Натрій, г

1,5

1,3

1,0

1,0

1,0

 

  1. Лізин: метіонін + цистин: треонін: триптофан = 1: 0,55: 0,65: 0,18
  2. Переварюваність амінокислот не нижче 85%
  3. Метіонін> цистин
  4. ≥ 5,3 г  лізину / 100 г СП
  5. із застосуванням фітази

При низьких приростах, як і при більш високих, ці норми трохи змінюються. Чим ближче годування буде наближене до потреби, тобто що на більшу кількість фаз воно розділене, тим вищою буде його ефективність. Тому що надлишок отриманого з кормового протеїну азоту повинен бути виведений з тваринного організму, і для цього потрібно багато енергії. А ця енергія в такому випадку не йде на зростання.

Якщо раціон складається з використанням менш дорогих білкових компонентів - можна на цьому знизити витрати на корми. Якщо порівняти двофазове годування з 4-5 фазовим, економія може становити від 1,5 до 2 євро на відгодовувану голову на користь останнього.

При розробці кормових раціонів для власного стада, аби оптимально використовувати всі засоби для економії, потрібно враховувати показники поживності власної кормової сировини. Якщо використовуються табличні дані, потрібно обов'язково робити надбавки, щоб нівелювати похибки.

Наявність обладнання дозволяє налаштувати багатофазове годування

Сьогодні кожен свинар повинен годувати мінімум в три фази. Спочатку стартова фаза до 40 кг, потім відгодівля 40-70 (80) кг і завершальна фаза з 70 (80) кг. Оптимально було б виділити ще одну фазу з 90 (100) кг, в яку можна ввести ще менше лізину (лише 0,6 г на МДж обмінної енергії).

7. Контроль годування / Аналізи кормів

Крім складання збалансованого раціону важливий регулярний контроль. Перевірити поживність виготовленого комбікорму можливо тільки здавши його на аналіз. І при сухому, і при вологому годуванні необхідно кожні півроку здавати готовий комбікорм на аналіз. Відбір  та зберігання проб сухого комбікорму досить прості (проби відбирають з декількох кормових автоматів або при виході з бункера і змішують). При рідкому годуванні відбирають три проби. Крім двох проб з першого і останнього вентиля, потрібно відбирати проби з бака, відбираючи корм з різних частин ємності на різній глибині за допомогою спеціального пробовідбірника. Потрібно стежити за гомогенністю проби. Після відбору їх необхідно якнайшвидше направити в лабораторію. Можлива альтернатива - заморозити пробу одразу після відбору. Особливо важливо при рідкому годуванні перевіряти суху речовину, і це необхідно організувати безпосередньо на підприємстві. Навіть коли показники апаратури коректні і на дисплеї відображаються правильні дані, багато досліджень свідчать, що фактичний вміст вологи в годівниці дуже сильно відрізняється. Таблиця 5 показує, що при незначному відхиленні в кількості сухої речовини в рідкому кормі є значна різниця в приростах. При зниженні кількості сухої речовини лише на 2% доводиться рахуватися з рівнем зниження приростів на 7%.

Таблиця 5. Можливі прирости при різному вмісті сухої речовини в рідкому кормі

Суха речовина

24%

26%

28%

Енергія на кг рідкого корму, МДж

3,6

3,9

4,2

Можливий приріст на кг рідкого корму за потреби 39 МДж/кг приросту, г/кг

93

100

107

 

8. Годування зі зниженим рівнем сирого протеїну

Не тільки заміна соєвого шроту на інші білкові компоненти, але і застосування вільних амінокислот, які вводять в точно розрахованій кількості під конкретний раціон, дозволяє заощадити дорогу сировину. В той же час зниження рівня сирого протеїну дає зменшення надлишку наявних в кормах замінних амінокислот. Це розвантажує обмін речовин і знижує виділення азоту тваринами. Пов'язане з цим поліпшення конверсії корму - причина, по якій варто задуматися про оптимізацію комбікорму в бік зниження сирого протеїну в ньому.

На практиці вводяться переважно незамінні амінокислоти лізин, метіонін, треонін. Все частіше враховують також триптофан, особливо в комбікормах для поросят. Зазвичай необхідну кількість амінокислот виражають у їх відношенні до лізину. Це співвідношення називають «ідеальним протеїном». Ідеальним тому, що при такому співвідношенні амінокислот у комбікормі можливий ідеальний ріст тварин. Звичайно, склад цього ідеального протеїну трохи відрізняється (таблиця 6), але в цілому співвідношення залишається незмінним.

Таблиця 6. Склад ідеального протеїну з різних джерел

Амінокислоти

ДЛГ 2010

NRC 1998

Degussa 1999

Ajinomoto 2012

старт

фініш

старт

фініш

Лізин

100

100

100

100

100

100

Метіонін/

Цистин

55

57

61

64

60

60

Треонін

65

64

63

66

67

68

Триптофан

18

18

19

18

20

19

Валін

67

>65

>65

 

 

 

 

Теоретичні розрахунки і засновані на них дослідження показують, що при звичайному рівні вмісту сирого протеїну є резерви для зниження. Якщо використовуються всі доступні амінокислоти, теоретично стартовий комбікорм на відгодівлі може містити 11-13%, а фінішний - 10-12% сирого протеїну. Але це - абсолютний мінімум і помилки в розрахунках можуть мати дуже негативні наслідки, тому все-таки для застосування на практиці ці цифри не рекомендуються.

Якщо раціони для свиней розраховують, ґрунтуючись на показнику чистої енергії, як це роблять багато європейських сусідів, раціони можуть містити 14-15% сирого протеїну на старті і 13% на фініші, також без сої. Як ми вже говорили раніше, зниження рівня сирого протеїну має безліч переваг (таблиця 7). Так зниження кількості сирого протеїну в комбікормі на 1% знижує виділення азоту тваринами на 10%. Це призводить до значного зниження рівня аміаку в повітрі, але також до зниження кількості гною до 5%. При досить високих витратах на утилізацію гною в різних регіонах Німеччини до 12-15 євро за кубічний метр, на цьому теж можна добре заощадити.

Якщо розраховуються раціони з дуже низьким рівнем сирого протеїну, склад мінерального корму (кількість амінокислот в ньому) істотно змінюється. Це веде до значного подорожчання мінерального корму. Але це може бути економічно більш вигідним.

Таблиця 7. Дія зниження вмісту сирого протеїну в кормі на 1% (Ріландау, 1999)

 

Потенціал при зниженні на 1% сирого протеїну, %

Максимальний потенціал, %

Виділення загального азоту

8-10

50

Аміак у гноєві

11

50

Викид аміаку

10-13

60

Виділення гною

3-5

30